Mimar Sinan’ın “Ustalık Eseri” Kültür Mirası Listesine Girdi.

Dönemin padişahı 2. Selim tarafından verilen emirle, 16 yy’da, Mimar Sinan tarafından bir dönem Osmanlı’ya da başkentlik yapmış olan Edirne’de inşa edilen Selimiye Camisi ve Külliyesi, 2011 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alınmıştır.

Yapımı 7 yıl Sürdü.

Mimar Sinan’ın ustalık döneminde yaptığı ve “ustalık eserim” dediği bu yapıt mimari özelliklerinin yanı sıra taş, mermer, çini ahşap gibi süslemeleriyle de döneminin çok üstünde özellikler barındıran bir yapıttır. Bu caminin üçer şerefeli 4 zarif minaresinin de çok uzaklardan görünmesi Mimar Sinan’ın aynı zamanda şehir planlaması hususunda da bilgi sahibi olduğu ve mimari bir deha olduğunun kanıtıdır. İhtişamlı mimariye sahip bu camiinin içindeki süslemeler de camiye girenlere görsel şölen sunmaktadır. Camiinin içinde bulunan mihrap ve minberde kullanılan mermerleri de bu alanda bir şaheser niteliğindedir. Süleymaniye Camiinin dış avlusunda; Dar-ül Sübyan, Dar-ül Kurra ve Dar-ül Hadis yapıları bulunur. Bunlardan ilki Dar-ül Hadis kısmı Türk İslam eserleri müzesi olarak, Dar-ül Kurra bölümü Vakıf Eserleri müzesi olarak kullanılmaktadır.

Edirne’ye giden yerli ve yabancılar tarafından büyük ilgi gören Selimiye Camii ve Külliyesi, ülkemizin inanç turizmi alanında önde gelen mimari yapıtlarındandır.

Yorum bırakın