Obezite: Dünya Genelinde Sağlık Krizine Dönüşen Bir Sorun!

Uzmanlar, obezitenin giderek arttığını ve birçok sağlık sorununa yol açtığını belirtiyor.

Obezite günümüzde artan bir sağlık sorunu haline gelen bir hastalıktır. Uzmanlar, aşırı kilo ve obezitenin ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirtmektedir. Fazla kilolu veya obez bireylerde kalp hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon, solunum sorunları ve hatta kanser gibi sağlık sorunları daha sık görülmektedir. Obeziteye sebep olan faktörler arasında düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı, stres, genetik yatkınlık ve hormonsal dengesizlikler yer alıyor. Fast food tüketimi, abur cubur alışkanlıkları, işlenmiş gıdalar ve aşırı şekerli içecekler de obeziteye sebep oluyor. Yanı sıra çocuklarda ve gençlerde bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi cihazların kullanımının artmasına bağlı olarak da hareket etmenin azalması gibi obezite riskini artırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yayınladığı 2022 Obezlik Avrupa Bölge Raporu’na göre:

Yetişkinlerin yüzde 59’u obez veya aşırı kilolu. Erkeklerde bu oran yüzde 63 iken, kadınlarda yüzde 54. Çocuklarda ise Erkek çocukların yüzde 29’u obez veya aşırı kilolu, kız çocuklarının ise yüzde 27’si obez veya aşırı kilolu.

Dünya Sağlık Örgütü’ nün Raporu’na göre Türkiye bu konuda ilk sırada yer alıyor. Yetişkin nüfusunun yüzde 66,8’i aşırı kilolu, yüzde 32,1’i ise obez. Türkiye’yi Malta, İsrail ve İngiltere takip ediyor. Aşırı kiloluğun en az olduğu ülkeler ise Tacikistan, Özbekistan ve Kırgızistan.

Yorum bırakın