KONYA KULU İLÇESİ TANITIM HABERİ.

Kulu ilçesi, 1708 yılında Kulupoğlu Mustafa Bey ve aşiret beyleri tarafından Drya Harabeleri üzerine kurulmuş bir ilçedir. İlçenin adı da Kulupoğlu Mustafa Bey’in isminden esinlenerek Kulu olarak söylenmeye başlanmıştır.

Kulu ilçesi’nin Tarihîne baktığımızda İse:

Kulu, İç Anadolu Bölgesi’nin ortasında yer alan bir ilçe. Konya’ya 150 km, Ankara’ya ise 100 km uzaklıkta bulunuyor. İlçenin tarihi oldukça eskiye dayanıyor, Cilalı Taş Devri’nden başlayarak bir çok dönemi yaşamış. İlçe 1079 yılında kurulmuş ve 1954 yılında ise ilçe statüsüne kavuşmuş ilçenin %50 İsveç’te olduğu için küçük İsveç olarak da bilinmektedir.

Kulu İlçesi Konya’nın neresindedir?

Konya’nın ilçesi olan Kulu coğrafi konumu 35.5 doğu merediyeni ve 39.5 Kuzey paralelleri üzerinde yer almaktadır. İlçenin Konya merkeze olan uzaklığı 148 kilometredir ve İlçenin Ankara’ya olan uzaklığı 110 kilometredir. Yüz ölçümü ise 2880 kilometrekaredir ve İlçenin rakımı 1000 metredir. Kulu’nun kuzeyinde bala Haymana ilçeleri bulunurken güneyinde Cihanbeyli ilçesi ve Tuz gölü bulunmaktadır. İlçenin doğusunda ise Şereflikoçhisar ilçesi ve batısında Cihanbeyli ve Haymana ilçeleri bulunmaktadır.

Kulu İlçesi’nin Bitki Örtüsü:

Kulu ilçesi, bozkır bitki örtüsüne sahip ve tarıma elverişli bir araziye sahiptir. Tarımla ilgilenen insanlar son yıllarda pancar, kimyon, mercimek ve anason gibi ürünleri ekiyor. Ekim genellikle nöbet usulü yapılıyor, ancak çift mahsul alma usulü de geliştiriliyor. İlçenin iklimi karasal, kışlar sert ve soğuk, yazlar ise kurak ve sıcak geçmektedir.

İlçenin Doğal Güzellikleri Arasında:

Düden Gölü:

Kulu ilçesi sınırlarında yer alan Düden Gölü, tektonik bir göldür. Denizden 950 m yükseklikte bulunan göl, 800 hektarlık bir alanı kaplıyor. Kulu Deresi ve çevredeki küçük pınarlarla beslenen gölün suları aynı zamanda hafif tuzludur. Gölün dışarıya akışı olmadığı için kapalı bir havza özelliği taşımaktadır. Bu gölde göçmen kuşlarının ürediği dokuz küçük ada da mevcut. Göl, hem su kuşları için üreme ve göç yeri olarak önemli bir rol oynuyor. İlginç bir ekosisteme sahip olan Düden Gölü, son zamanlarda yapılan tespitlere göre 172 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Gökgöl gölü:

Gökgöl, Konya’nın Kulu ilçesi Kozanlı kasabası sınırları içinde yer alan bu gölün suyu tatlıdır. Gölün çevresi çayırlar ve bataklıklarla çevrildir. Sazlarla kaplı olan gölde açık su alanları da bulunmaktadır. Aynı zamanda Gölgöl, yeraltı suyu ve Samsan Gölü’nün kanalıyla besleniyor. Gökgöl’de Cobitis Evreni Balığı olarak bilinen nadir bir balık türü yaşıyor.

Samsam gölü :

Konya ili, Kulu ilçesi sınırlarında yer alan tatlı sulu, sığ göldür. Göl yağışlar, yeraltı suları ve küçük dereler ile beslenmektedir. Bu gölün suları kuluda bulunan Gökgöle akmaktadır. Göl tarım alanı için kurulmuştur.

Kulu ilçesinde bulunan Dağlar ise:

Kulu ilçesi’nin Batısında Karacadağ mevcuttur. Bu dağın yüksekliği 1739 metredir.

Yorum bırakın